Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Σύμβαση παραχώρησης σταθμού εμπορευματοκιβωτίων


Μαριλένα Κοππά, Ευρωβουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσε ερώτηση στο Στρασβούργο στις 15/07/2009:

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Σε συνέχεια ερώτησης που (24/02/09) που απαντήθηκε από τον Επίτροπο Tajani (15/04/2009) σχετικά με την Σύμβαση Παραχώρησης (εφεξής Σ.Π.) του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (εφεξής ΣΕΜΠΟ) της ΟΛΠ ΑΕ (προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ) στην ΑΕΑΣ COSCO (εφεξής «Ανάδοχος»).Λαμβάνοντας υπόψη:
- Το Άρθρο Τρίτο του ν. 3755/30-03-2009 (ΦΕΚ Α 52/09) που κύρωσε τη Σ.Π.
- Το Άρθρο 9.2 της Σ.Π., όπου η ΟΛΠ ΑΕ δεσμεύεται κατά τη διάρκεια της σύμβασης (τουλάχιστον 30 έτη) έναντι του Ανάδοχου να μην δημιουργήσει ΣΕΜΠΟ ή να παρέχει υπηρεσίες φορτοεκφορτώσης σε άλλο σημείο του Πειραιά, πλην της Προβλήτας Ι που δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο περιορισμός αυτός δεν προβλεπόταν στην αρχική διακήρυξη.
- Ότι, κατά παρέκκλιση των 2.4.3, 21.1.1., 21.2.1, το Άρθρο 21.2.1 της Σ.Π. δίνει το δικαίωμα στον Ανάδοχο να διακόπτει τη λειτουργία του ΣΕΜΠΟ για συνεχή χρονικό διάστημα 14 ημερών, όσο συχνά επιθυμεί, χωρίς ο ΟΛΠ να έχει δικαίωμα καταγγελίας της Σ.Π. εκ του λόγου αυτού. Στην αρχική διακήρυξη (Άρθρο 30, Παρ. 5 προβλέπετε διάστημα μόλις 4 ημερών).
- Ότι ο ΟΛΠ παρέχει Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος ή/και θεμελιώδης για την οικονομική δραστηριότητα της ελληνικής αγοράς.
- Ότι με το ν. 3755/30-03-2009 η ενεργοποίηση της Σ.Π. προβλέπεται την 01/10/2009
Ερωτάται η Επιτροπή:
Α) Eξετάστηκε η νομιμότητα της Σ.Π. και των πρόσθετων Άρθρων (Δεύτερου, Τρίτου) του ν.3755/09 που την κύρωσε, προκειμένου η παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο; Β) Γνωστοποιήθηκαν στην Επιτροπή τα άρθρα Δεύτερο και Τρίτο του ν.3755/2009 και έχει κριθεί εάν οι επιπλέον διευκολύνσεις που παρέχονται στον Ανάδοχο συνιστούν κρατική ενίσχυση ή/και έμμεση επιδότηση; Γ) Με βάση τη Σ.Π, πώς διασφαλίζεται ότι ο Ανάδοχος δεν απολαμβάνει δεσπόζουσας θέσης έναντι της ΟΛΠ ΑΕ, που επιφέρει νόθευση του ενδολιμενικού ανταγωνισμού υπηρεσιών, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου; Δ) Με δεδομένες τις ρυθμίσεις των άρθρων 2.4.3 και 21.1.1. της Σ.Π., ποιο είναι το νόημα του άρθρου 21.2.1. που παρέχει στην COSCO δυνατότητα παύσης λειτουργίας του ΣΕΜΠΟ για 14 μέρες; Σε ενδεχόμενο παύσεων λειτουργίας των ΣΕΜΠΟ, μεμονωμένων ή διαδοχικών, πώς προστατεύεται το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον διεθνούς εμπορίου; Ε) Συνάδει το επίπεδο προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού που προβλέπει ο ν. 2687/1953 ΦΕΚ Α΄317 με το κοινοτικό δίκαιο;

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Η Xώρα, σε υπέρβαση δανεισμού, Αλλά και σε οικονομική κατάρρευση

Μανώλης Μπεντενιώτης, πρώην Υπουργός ΠΑΣΟΚ
έγραψε στις 24/07/2009:

Ο συνολικός δανεισμός της Χώρας μας, κατά το τρέχον οικονομικό έτος, έχει ήδη ανέλθει στα 54,2 δις ευρώ και τα spreads βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο μετά την ΟΝΕ.
Ενώ, αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά, η σχεδόν βέβαιη πιθανότητα, να αντλήσουμε και ποσά και από το πρόγραμμα δανεισμού του 2010.
Και ακόμα, δεν αποκλείεται το Ελληνικό Δημόσιο να εκδώσει ομόλογα σε δολάρια ή γιεν, εντός του 2009.
΄Ετσι, διανύουμε περίοδο, απαράδεκτα χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής οικονομίας και το οικονομικό αδιέξοδο της κοινωνίας είναι βέβαιο ότι, με αυτά τα μέτρα, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά.
Περαιτέρω, η διεύρυνση του Δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, αλλά και η νέα αύξηση του δημόσιου χρέους στο 108% του ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, επιτείνει τους κινδύνους αυτού του αδιεξόδου.
Αφού το ταμειακό έλλειμμα ξεπερνά τα 11 δις ευρώ και έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη.
Βέβαια, η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων, είναι αποτέλεσμα της αποδιοργάνωσης και της διάλυσης του εισπρακτικού μηχανισμού, αφού άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) , τα φορολογικά έσοδα μεταξύ των ετών 2000-2007, έχουν μειωθεί κατά 2,5%.
Η οροφή για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στη Χώρα μας, είναι από τις χαμηλότερες στην ευρωζώνη. Από το 40% που ήταν το 2000, μειώθηκε στο 25% το 2008 και το 2009, έτσι που τα μεγάλα φορολογικά βάρη, αντλούνται από τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους.
Η έμμεση φορολογία, που έφθασε μέχρι και στα καρτοκινητά, είναι από τις υψηλότερες της Ε.Ε. και πλήττει τους ανέργους, τους μισθωτούς, αλλά και εκείνους που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Ενώ στο μεταξύ, η Χώρα οδηγείται και σε πλήρη αποβιομηχάνιση και έτσι η ανεργία διογκώνεται.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Μετανάστες στην «ΑΓΚΑΛΗ» μας


Ιωάννα Αντωνάκου, έγραψε στις 21/07/2009:

Δεν άντεχαν και ήρθαν να μοιραστούνε την κόλασή τους μαζί μας .
Μετανάστες με κάθε τρόπο .
Το πρώτο που στερήθηκαν η πατρίδα τους .
Τα πρώτα, που μας έδωσαν φτηνά εργατικά χέρια, περισσότερη ανεργία για τους ΄Ελληνες, περισσότερη εγκληματικότητα.
Το πρώτο, που τους δώσαμε εκμετάλλευση και ενοχές, είχαν, δεν είχαν.
Κερδισμένοι από τα φτηνά εργατικά χέρια οι έχοντες και κατέχοντες.
Πραγματικά ζημιωμένοι οι Έλληνες εργαζόμενοι και άνεργοι, που είδαν:
  • Τους εαυτούς τους να εκτοπίζονται από θέσεις εργασίας.
  • Τα μεροκάματα και τα δικαιώματά τους να συμπιέζονται προς τα κάτω από τον άνισο ανταγωνισμό.
  • Τις φτωχογειτονιές τους να υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο .
Όλα αυτά πρόσφορο έδαφος για «ακραιφνείς » και συνάμα μάταιες κραυγές του τύπου «Να φύγετε . Να πάτε αλλού… » , που όμως εξαργυρώνονται μια χαρά σε πολιτικό επίπεδο από την άνοδο της ακροδεξιάς.
Πολιτικές ρυθμίσεις και φωνές συμπαράστασης για τους μετανάστες, από ανθρώπους της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, για ανθρωπιά , αλληλεγγύη και έννομη τάξη βασισμένη σε θεσμούς και κανόνες, δεν φάνηκαν να λύνουν το πρόβλημα , σ΄ έναν διεφθαρμένο από την κορφή του κρατικό μηχανισμό.
Και μπήκε επιτακτικά το θέμα της φύλαξης των συνόρων από τις ορδές των πεινασμένων και ευρωπαϊκής ενίσχυσης για ν’ αποφευχθεί ο κίνδυνος της αποσταθεροποίησης.
Αλλά η πείνα δεν συγκρατείται . Πάντως όχι με αστυνομικά μέτρα .
Και η πείνα έχει τις αιτίες της .
Στις πατρίδες των μεταναστών οι φυσικοί πόροι καταληστεύονται με την συνενοχή των εγκάθετων τοπικών αρχόντων από γραβατωμένους κυρίους και ευυπόληπτες πολυεθνικές, από εκβιαστικούς πολέμους και αποικιοκρατικές πολιτικές ημών των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής.
Και εγώ η Ευρωπαία , που σωπαίνω ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, φταίω για την πείνα , την προσφυγιά και την εγκληματικότητα, που γεννάει και γυρνάει σε μένα.
Και εγώ η Ευρωπαία που κάθομαι στο καναπέ και νομίζω ότι δεν με αφορά τι γίνεται στο Αφγανιστάν ή στη Σομαλία λησμόνησα το πάθημα του «μέρμηγκα» από το τραγούδι του Λοΐζου.
Αυτοί οι άνθρωποι για να μην μας πνίξουν πρέπει να έχουν λόγο για να επιστρέψουν.
Ειρήνη και στοιχειώδεις όρους επιβίωσης στις πατρίδες τους.
Και … είναι σίγουρο ότι αυτοί το θέλουν πολύ περισσότερο από εμάς …

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Ένα δυναμικό πανεπιστήμιο που αναζητεί χώρο για να στεγασθεί...


Κων/νος Χλωμούδης, Αν. Καθηγητής στο Παν/μιο Πειραιά
έγραψε στις 20/07/2009:

Φαίνεται η ίδια η Πόλη, ο Πειραιάς, να μη νοιάζεται για το Πανεπιστήμιό της, με αποτέλεσμα αυτό να αναζητεί λύσεις στέγαση στην ευρύτερη περιοχή.
Πανεπιστημιακή Κοινότητα, Πρυτανικές Αρχές, Νομαρχία, Κόμματα, Κοινωνικοί φορείς και βεβαίως η Τοπ. Αυτοδιοίκηση πρέπει να ασχοληθούν και να σχεδιάσουν από κοινού τη λύση του στεγαστικού προβλήματος του Παν/μιου Πειραιώς. Τους αφορά όλους. Δεν μπορεί πλέον κανείς να αδιαφορεί για αυτό.

Η εκρηκτική εξέλιξη των τελευταίων 20 ετών στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι γνωστή σε όλους. Η ΑΒΣΠ (Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς) εξελίχθηκε σε Πανεπιστήμιο Πειραιά με 10 Τμήματα Προπτυχιακών Σπουδών και 19 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών για το 2009...
Η εξέλιξη αυτή δεν είχε υπολογισθεί όταν πριν 25 χρόνια σχεδιαζόταν το νέο κτίριο του Παν/μιου.
Αποτέλεσμα αμέσως μετά την μετεγκατάσταση από την παλιά ΑΒΣΠ να υπάρχει ανάγκη και άλλων κτίριων για να στεγασθούν οι ανάγκες του Ιδρύματος. Άλλα 4 κτίρια χρησιμοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή...
Από τότε πολλές προσπάθειες και σκέψεις για τη λύση του προβλήματος έχουν κατατεθεί...
Επί πρωθυπουργίας κου Σημίτη κινήσεις παραχώρησης ενός οικοπέδου στη «Ρετσίνας» ακυρώθηκαν στην μετέπειτα περίοδο.
Από το 2005 και μετά 'διαφημίσθηκε' η παραχώρηση του Ολυμπιακού Κέντρου Νίκαιας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς μέχρι τις 4/9/2007 που υπογράφηκε, τελικά, η συμφωνία παραχώρησης (σχετικό δελτίο τύπου της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.).
Μέχρι αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο στενάζει με καθηγητές στοιβαγμένους σε γραφεία ανά δύο και σε κάποιες περιπτώσεις να χρησιμοποιούνται αίθουσες στις οποίες για να δώσουν εξετάσεις οι φοιτητές στην εξεταστική του Ιουνίου επιστρατεύονται ανεμιστήρες...

Νομίζουμε θα είχε μεγάλη αξία μια πρωτοβουλία για συνάντηση όλων των δρώντων παραγόντων (Πανεπιστήμιο, Νομαρχία, Δήμοι, Κοινωνικοί και Συνδικαλιστικοί φορείς κλπ) και να ασχοληθούν με το στεγαστικό πρόβλημα του Πανε/μιου Πειραιώς.
Κάποιες πρώτες σκέψεις για τη συζήτησης καταθέτουμε στο φιλόξενο αυτό βήμα.
θα μπορούσε κάποιος να υπολογίσει, με βάση τα διεθνή πρότυπα που ισχύουν σήμερα, την απαιτούμενη έκταση για μια πανεπιστημιούπολη αν ήξερε τους ενεργούς φοιτητές που θα είχε μετά από 10 χρόνια. Έτσι, αν τα 10 Τμήματα σε πλήρη ανάπτυξη θα είχαν από 1000 φοιτητές το καθένα κατά μέσο όρο, το πανεπιστήμιο θα αριθμούσε περί τους 10.000 εγγεγραμμένους φοιτητές ή περί τους 8000 ενεργούς που μαζί με 1000-1500 μεταπτυχιακούς θα έφταναν τους 10.500 (πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις).
  • Επειδή τα διεθνή πρότυπα για κάθε ενεργό φοιτητή είναι γύρω στα 30 τ.μ. μικτού ακαδημαϊκού χώρου στην πανεπιστημιούπολη, θα χρειάζονταν περί τα 350.000 τ.μ. για μια σοβαρή κατάσταση. επιφάνεια υποστηρίξεως είναι το μισό περίπου της ακαδημαϊκής και ερευνητικής επιφάνειας δηλαδή γύρω στα 150.000 τ.μ., (γυμναστήρια, χώρος οπτικοακουστικών μέσων, εκθέσεις, εξυπηρέτηση φοιτητών, γραφεία και χώροι υπολογιστών, και άλλες υπηρεσίες υποστηρίξεως).
  • Εστίες και εστιατόρια φοιτητών και καθηγητών, για το 10% των φοιτητών (1000). Η επιφάνεια θα πρέπει να είναι περί τα 35.000 τ.μ.
  • Χρειάζονται ακόμη χώροι κλειστοί για ενεργητική ψυχαγωγία και χώροι ανοικτοί για τη λεγόμενη παθητική ψυχαγωγία.
  • Έργα υποδομής (διαχείριση νερών βροχής με λεκάνες απορροής, εγκαταστάσεις πόσιμου νερού, βιολογικός καθαρισμός, εγκαταστάσεις διαχειρίσεως στερεών αποβλήτων, εγκαταστάσεις για παροχές κοινής ωφέλειας - όπως παραγωγή ατμού, κλιματισμός, παραγωγή ηλεκτρισμού για έκτακτες περιπτώσεις, εγκαταστάσεις καυσίμων, εγκαταστάσεις επικοινωνιών, υπηρεσίες μεταφορών, κυκλοφορίας - και χώροι σταθμεύσεως τουλάχιστον για 600 - 800 αυτοκίνητα έστω και ανοικτοί, καθώς δρόμοι για την εσωτερική κυκλοφορία.
Αναρωτιέται κανείς αν το κτίριο της Νίκαιας αρκεί. Αναφερόμαστε στην ανάγκη για εγκατάσταση ενός σύγχρονου Πανεπιστημίου που διαθέτει ήδη ένα κτίριο (το κεντρικό) και αναζητεί αντίστοιχο χώρο για τις ανάγκες του.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Σειρά παραβιάσεων στο Αιγαίο...


Μαριλένα Κοππά, Ευρωβουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ερώτηση προς το Συμβούλιο:
Συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από πλήρως εξοπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, πραγματοποιούνται αυτή τη περίοδο στο Αιγαίο. Παρά τα διαβήματα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών η Τουρκία συνεχίζει καθημερινά τις υπερπτήσεις σε πολύ χαμηλό ύψος σε κατοικημένα κυρίως νησιά του Αιγαίου (Φούρνους, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι) σε μια περίοδο όπου το ΝΑΤΟ καλεί τις δύο χώρες σε διμερείς διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση των εναέριων χώρων Ελλάδας -Τουρκίας και μεσούσης της τουριστικής περιόδου.
Με δεδομένο ότι στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης του Οκτωβρίου 2005 περιλαμβάνονται οι σχέσεις καλής γειτονίας και την προφανή προκλητική στάση της Τουρκίας.

Ερωτάται το Συμβούλιο
  • αν θα συνεχίσει να “επιτρέπει” στη Τουρκία να μην σέβεται τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία ως υποψήφια χώρα οφείλει να συμμερίζεται
  • πως θα αντιμετωπίσει την ανοικτή απειλή που δέχεται κράτος μέλος της ΕΕ από γειτονική χώρα υποψήφια προς ένταξη
  • αν προτίθεται να θέσει κατά προτεραιότητα το ζήτημα των παραβιάσεων στο πλαίσιο της προσεχούς υπουργικής τρόϊκας

Αυξήσεις εισητηρίων στον Αργοσαρωνικό


Δημήτρης Καρύδης, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
έγραψε στις 16/07/2009:

Από το 2008, δεν υπάρχουν συμβατικά πλοία για Ύδρα και Σπέτσες. Τα προηγούμενα χρόνια τα δρομολόγια των συμβατικών πλοίων ολοένα και μειώνονταν με κατάληξη την κατάργησή τους στη γραμμή αυτή.
Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει πάρα πολύ οικονομικά τους νησιώτες μας στην Ύδρα και τις Σπέτσες.
Αρκεί να σημειώσουμε το εξής: Για να πάει και να γυρίσει μια τετραμελής οικογένεια στις Σπέτσες από τον Πειραιά με το αυτοκίνητο, που κάνει περίπου τον ίδιο χρόνο θέλει το 1/3 των εξόδων.
Από την Ύδρα, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση δια ξηράς, τα έξοδα για μια τετραμελή οικογένεια για να πάει στον Πειραιά και να γυρίσει προκειμένου να επισκεφτεί ένα γιατρό είναι δυσβάσταχτα.

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Η ηθική στην πολιτική και η αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης


Μανώλης Μπεντενιώτης, πρώην Υπουργός ΠΑΣΟΚ
έγραψε στις 13/07/2009:

Ο Σωκράτης έλεγε ότι «η πολιτική είναι τέχνη, που στηρίζεται στην εξειδικευμένη γνώση και πρέπει να ασκείται από αυτούς που την κατέχουν».
Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «οι σκοποί και οι αξίες που υπηρετεί η πολιτική δεν πρέπει να ταυτίζονται με το συμφέρον της μιας ή τη άλλης ομάδας, αλλά να είναι καθολικοί και να αποβλέπουν στο γενικό καλό».
Γι'αυτό, όταν σήμερα, το πολιτικό σύστημα είναι σε κρίση και η ηθική στην πολιτική είναι το ζητούμενο, είναι ιδιαίτερης και καθοριστικής σημασίας , η ευθύνη και του εκλογικού σώματος.
Γι'αυτό, αυτή την ευθύνη πρέπει να αναλάβουμε όλοι μας. Από μας εξαρτάται να επιστρέψουμε στην πολιτική της ηθικής διακυβέρνησης αλλά και της αποτελεσματικής Κυβέρνησης.

Με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω


Δημήτρης Καρύδης, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
έγραψε στις 10/07/2009:

Έτσι βρέθηκε η Ν.Δ. στον Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Μετά από 16 χρόνια (1993) το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά αναπτερόνοντας ελπίδες και προσδοκίες.
Καθίζηση υπέστη η Ν.Δ. τόσο στο Δήμο Πειραιά όσο και στα νησιά.
Ειδικότερα: Στο Δήμο Πειραιά έχασε 20.000 περίπου ψήφους από τους 41.000 που είχε στις ευρωεκλογές του 2004 και 5.500 στα νησιά.
Η Ν.Δ. πλήρωσε ακριβά στον Πειραιά και τα νησιά την προκλητική, ανάλγητη και αντιλαϊκή πολιτική της.
Καμία υπόσχεση της κυβέρνησης δεν υλοποιήθηκε. Η ακρίβεια, η ανεργία, η ανασφάλεια των πολιτών βρίσκονται στα ύψη.
Το ξεπούλημα του ΟΛΠ, ο οικονομικός αποκλεισμός του Δήμου και της Νομαρχίας Πειραιά, δημιούργησαν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των Πειραιωτών. Η τραγική καθυστέρηση στα έργα του Μετρό και του Τραμ και αναγκαίων οδικών αρτηριών, κρατούν τον Πειραιά καθηλωμένο στην υπανάπτυξη.
Τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα γύρισαν την πλάτη στην Ν.Δ. 5 χρόνια τώρα δεν έγινε το παραμικρό κυβερνητικό έργο ενώ η διάλυση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, με αιχμή την Ύδρα, τα Κύθηρα, την Αίγινα και τα Μέθανα εξόργισαν τους νησιώτες μας.
Η αποχή βέβαια στον Πειραιά σκαρφάλωσε στα ύψη (55%) και πρέπει να μας προβληματίσει. ‘Οπως και η αύξηση της δύναμης του ΛΑΟΣ, που ψαρεύει στα θολά νερά της ανασφάλειας των πολιτών και επιδίδεται σε ένα κυνήγι μαγισσών κατά των μεταναστών.
Την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία, το όραμα, την ριζική αλλαγή στην πολιτική μας ζωή την επωμίζεται ως μεγάλη ευθύνη το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου.
Το ύφος, το ήθος, τα πρόσωπα, οι πολιτικές προτάσεις και κυρίως η διαρκής ενασχόληση του ΠΑΣΟΚ με τα προβλήματα των πολιτών, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή και την συμμετοχή τους στην πολιτική, όλων των δυσαρεστημένων και κυρίως των νέων ανθρώπων.

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Η κατάσταση των Δημοσίων Νοσοκομείων στον Πειραιά


Λεωνίδας Αθανασιάδης, Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου "ΜΕΤΑΞΑ"
έγραψε στις 08/07/2009:

Λαλίστατος εμφανίζεται κάθε φορά ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος. Μετά τις δημόσιες εμφανίσεις του στα Μ.Μ.Ε., αλήθεια γιατί κάθε φορά βγαίνει στα κανάλια μόνος χωρίς αντίλογο; άρχισε και κόβει κορδέλες στα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα!! Τα δημόσια όμως; Σπρώξτα κάτω από το χαλί τα προβλήματα. Με κούνημα τα χέρια και αμέτρητα ΘΑ κάτι θα κάνουμε. Η κορόϊδία όμως και τα ψέματα κάποτε τελειώνουν. Οι τραγικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό έχουν φθάσει την κατάσταση στα όρια του επικίνδυνου.

Ο Πειραιάς μας υποβαθμίζεται καθημερινά σε υγειονομικό επίπεδο. Κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, κλειστά χειρουργεία, το τμήμα επειγόντων περιστατικών στην Νίκαια (από το 2004 το περάλαβαν προς χρήση των ασθενών), κοντεύει ν' αραχνιάσει λίστες ατελείωτες για να δουν κάποιο γιατρό και πάει λέγοντας. Με το 40% όμως των οργανικών θέσεων κενό στο προσωπικό όλων των νοσοκομείων δεν υπάρχει ούτε καν φως στην άκρη του τούνελ.

Η μόνη "προσφορά" του κ. Αβραμόπουλου στην χώρα είναι το να πάει σπίτι του. Εξ'άλλου και ο ίδιος εδώ και αρκετό καιρό είχε δηλώσει δημόσια ότι "ολοκλήρωσε τη θητεία του στο Υπουργείο Υγείας" και καλύτερα για τον τόπο να πάνε όλοι τους στα σπίτια τους ....... Όσο το δυνατόν πιο σύντομα!

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Η επόμενη μέρα


Μαριλένα Κοππά, Ευρωβουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. έγραψε στις 07/07/2009:

Πριν καλά-καλά μετρήσουμε τις ψήφους αυτών που τελικά πήγαν στην κάλπη, η Επιτροπή προετοιμάζει σχέδιο ευέλικτης εργασίας σε περιόδους κρίσεων. Θα μας βρουν μπροστά τους, αλλά θα βρουν λιγότερους από εμάς.

Στην Ευρώπη, η ακροδεξιά ετοιμάζει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό προπέτασμα καπνού, ψάχνοντας ως ιεροεξεταστές για καθαρτήρια θύματα εξιλέωσης από την κρίση ανάμεσα σε Τσιγγάνους, Μουσουλμάνους, και κάθε λογής Αγιάννηδες. Η «υπεύθυνη δεξιά» τρίβει τα χέρια της. Από τη μία πλευρά κρατικοποιεί την κάθε λογής ιδιωτική χασούρα ενός καπιταλισμού καζίνο, και από την άλλη είναι έτοιμη να πουλήσει προστασία στον εξαθλιωμένο κόσμο των υποβαθμισμένων προαστίων.

Στο μεταξύ, κάθε φωνή που διεκδικεί σύνθετες λύσεις, συνθέσεις κοινωνικών δυνάμεων, διαφάνεια και αναδιανομή, πνίγεται και απαξιώνεται. Το γνωστό διαφημιστικό εύρημα με τα παπαγαλάκια, ελάχιστα διαφέρει από τη φασιστική απαξίωση όλων των διανοούμενων: έχουμε μπει σε μία επικίνδυνη ρότα όπου ο κριτικά σκεπτόμενος χάνει ακόμα και την ανθρώπινη του υπόσταση. Αντίθετα, ηρωποιείται η βία αυτόκλητων σωτήρων του νόμου, της τάξης, της θρησκείας και του ελληνορθόδοξου πολιτισμού, που μεταδίδουν εύκολα, εύπεπτα και τηλεοπτικώς σαγηνευτικά μήνυματα προστασίας.

Στο μεταξύ η αριστερά ακολουθεί την πεπατημένη. Διαιρεμένη αέναα σε όλο και μικρότερες αιρέσεις, ψάχνει για την «πραγματική αλήθεια», που εκ της αποκαλύψεως, θα μας βγάλει από την κρίση. Σήμερα έχουμε ευθύνη. Έχουμε την ευθύνη να μην αφήσουμε τους πειρατές του νεοφιλελευθερισμού να κάνουν ρεσάλτο σε μία φοβισμένη κοινωνία, ξεπουλώντας ότι έχει μείνει από το κοινωνικό μας κράτος.

Το γεγονός είναι ότι, πολλοί σκεπτόμενοι πολίτες πήγαν παραλία, κάθησαν στην πολυθρόνα τους και αφ’ υψηλού αρνήθηκαν να «συμπράξουν με το σύστημα» ψηφίζοντας. Και αυτοί, αποτελούν αέρα στα πανιά του δεξιού και ακροδεξιού πειρατικού, αφού δε μετέχουν του δημόσιου λόγου, και αφήνουν δια της αποχή τους τη γνώμη τους ως πλιάτσικό σε μία ακροδεξιά που εκπροσωπεί κάθε άφωνο πολίτη. Ανάμεσα σε τόση σιωπή, κυριαρχούν μόνο κραυγές.

Η αριστερά οφείλει να ξεβολευτεί. Η δεξιά έχει ήδη τεμαχίσει την κοινωνία μας σε μικρά ανυπεράσπιστα κομμάτια – Τσιγγάνων, Μουσουλμάνων, Μειονοτικών, ομοφυλόφιλων, κ.ο.κ. – και οδεύει προς τη θυσία τους. Όσοι αριστεροί έχουμε απομείνει στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε ευθύνη να αναπτύξουμε δημιουργικές πολιτικές διεξόδους εδώ και τώρα. Στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται η διαμόρφωση συνεργασιών και η σύμπραξη ακροαριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να αντιταχθούμε σε μία ακόμα θητεία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο. Μέχρι τώρα, πάντως, δε διαμορφώνεται η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ αυτής της υποψηφιότητας. Το πεδίο συνεργασίας δεν τελειώνει προφανώς εδώ.

Από την αριστερά της οικολογίας έως την σοσιαλδημοκρατία υπάρχει ακόμα μία δυνατότητα δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου που, εάν το αγνοήσουμε, θα έχουμε την ευθύνη μίας ιστορικής ήττας.

Είτε θα αφήσουμε τους Ιταλούς, Γάλλους, Βρετανούς, Σλοβάκους, Δανούς, Φιλανδούς και Έλληνες ακροδεξιούς να καταλάβουν το πλοίο με τη συνδρομή των «υπεύθυνων κεντροδεξιών», ή θα αλλάξουμε ρότα.

Είτε θα αφήσουμε την πολιτική να γίνει ένα παιχνίδι δημιουργίας, καπηλείας και εμπορίας φόβου είτε θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας και θα συνθέσουμε τις δυνάμεις που μας έχουν απομείνει. Η δεύτερη επιλογή, δεν είναι καθόλου βολική και απαιτεί από την αριστερά να ξεπεράσει τον εαυτό της.

Προβλήματα Διαμερίσματος


Σπύρος Παούρης, Πρόεδρος Διαμερισματικού Συμβουλίου 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος Πειραιά έγραψε στις 07/07/2009:


Νομίζω αυτά που απασχολούν περισσότερο τον πολίτη είναι η καθαριότητα το πράσινο οι παιδικές χαρές η Δημοτική Συγκοινωνία τα σχολεία και η καθαριότητα και φύλαξη των πλατειών και των παιδικών χαρών.

Εάν σ΄ όλα αυτά δώσουμε λύσεις νομίζω θα έχουμε την υποστήριξη του λογικού πολίτη για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την ήδη υπάρχουσα κακή εικόνα.

Η προσωπική γνώμη μου είναι ότι το νοικοκύρεμα στα οικονομικά που γίνεται δεν ακουμπάνε τον πολίτη διότι δεν έχουν την σωστή ενημέρωση που και αν ακόμη υπήρχε νομίζω δεν πείθετε εύκολα σήμερα το εκλογικό σώμα διότι περνάμε μια κρίση πολιτική που μας παίρνει μπάλα όλους.

Όμως είναι για μένα αυτό έχει προτεραιότητα διότι άνευ διαφάνειας και έλεγχο των οικονομικών δεν νοείται ιδίως σήμερα να λειτουργούν οι θεσμοί.

Στην καθαριότητα που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μας.

Τα αδύνατα σημεία μας είναι η οδοσάρωση ο καθαρισμός των φρεατίων και η τακτική καθαριότητα στα πέριξ των κάδων αφημένα σκουπίδια.

Η μόνιμη στήριξη των κάδων και οι πολυκατοικίες να εφοδιασθούν υποχρεωτικά ένα η δύο κάδους ανάλογα με τα διαμερίσματα.

Να χρησιμοποιούμε την υδροφόρα στο καθάρισμα των λαϊκών αγορών και ιδίως στα ψαράδικα.

Να υπάρχουν μικρές μηχανικές σκούπες και να αυξηθούν οι υδροφόρες για να πλένουν τους δρόμους ιδίως τώρα το καλοκαίρι.

Να γίνει μια σοβαρή καμπάνια για το κέντρο εξυπηρέτησης για τα ογκώδη δηλ το τηλ 210-4119200 όπου προγραμματίζεται η αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων.

Και τέλος να εφαρμοσθεί η περιβόητη ανακύκλωση, που είναι η σύγχρονη λύση που θα πρέπει να μάθουμε τον πολίτη να σέβεται το περιβάλλον του και είναι απαραίτητο η συμμετοχή του για να γίνει αυτή η αλλαγή


Το πράσινο είναι μια δουλειά που χρειάζεται αναδιοργάνωση και με ενίσχυση προσωπικού και έλεγχο των εργασιών και συντονισμό με το συνεργείο των αυτοκινήτων διότι τα κλαδέματα πρέπει άμεσα να αποσύρονται διότι γίνονται εστίες χωματερών.


Οι πλατείες και τα πάρκα και οι παιδικές χαρές πρέπει να επισκέπτονται τουλάχιστο μια φορά κάθε δύο μήνες με πρόγραμμα.


Η Δημοτική συγκοινωνία που λειτουργούσε πρέπει να ξαναλειτουργήσει διότι ήταν μια κατάκτηση και εξυπηρέτηση των πολιτών που σήμερα νομίζουν ότι την καταργήσαμε και δεν γνωρίζουν ότι τα λεωφορεία αυτά ήταν ακατάλληλα και επικίνδυνα.


Τα σχολεία πρέπει να έχουν άμεση επαφή με τα συνεργεία και να λύνονται τα τεχνικά προβλήματα άμεσα.
Νομίζω όμως έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια και έχουν δοθεί πολλές λύσεις.


Τέλος η φύλαξη των παιδικών χαρών και των πλατειών και των σχολείων είναι μια μελλοντική αναγκαιότητα που θα δοθεί λύση εάν τα οικονομικά το επιτρέπουν.

Ιδίως στην δική μας περιοχή που έχουμε τον ανοικτό χώρο του Δηλαβέρι που εχει καταστραφεί και πρέπει να δοθεί μια λύση οριστική

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Σκοπός του blog

Το blog αυτό είναι ένα forum για ανοιχτή συζήτηση - προβληματισμό για θέματα που αφορούν τον Πολίτη του Πειραιά:
  • Θεσμοί
  • Νεολαία
  • Αθλητισμός
  • Περιβάλλον
  • Ανάπτυξη
Σήμερα που κάποιοι μας θέλουν "αραχτούς" στις παραλίες το blog αυτό ανοίγει διάλογο μαζί σας.