Μανώλης Μπεντενιώτης, πρώην Υπουργός ΠΑΣΟΚ
έγραψε στις 24/07/2009:
Ο συνολικός δανεισμός της Χώρας μας, κατά το τρέχον οικονομικό έτος, έχει ήδη ανέλθει στα 54,2 δις ευρώ και τα spreads βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο μετά την ΟΝΕ.
Ενώ, αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά, η σχεδόν βέβαιη πιθανότητα, να αντλήσουμε και ποσά και από το πρόγραμμα δανεισμού του 2010.
Και ακόμα, δεν αποκλείεται το Ελληνικό Δημόσιο να εκδώσει ομόλογα σε δολάρια ή γιεν, εντός του 2009.
΄Ετσι, διανύουμε περίοδο, απαράδεκτα χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής οικονομίας και το οικονομικό αδιέξοδο της κοινωνίας είναι βέβαιο ότι, με αυτά τα μέτρα, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά.
Περαιτέρω, η διεύρυνση του Δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, αλλά και η νέα αύξηση του δημόσιου χρέους στο 108% του ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, επιτείνει τους κινδύνους αυτού του αδιεξόδου.
Αφού το ταμειακό έλλειμμα ξεπερνά τα 11 δις ευρώ και έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη.
Βέβαια, η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων, είναι αποτέλεσμα της αποδιοργάνωσης και της διάλυσης του εισπρακτικού μηχανισμού, αφού άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) , τα φορολογικά έσοδα μεταξύ των ετών 2000-2007, έχουν μειωθεί κατά 2,5%.
Η οροφή για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στη Χώρα μας, είναι από τις χαμηλότερες στην ευρωζώνη. Από το 40% που ήταν το 2000, μειώθηκε στο 25% το 2008 και το 2009, έτσι που τα μεγάλα φορολογικά βάρη, αντλούνται από τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους.
Η έμμεση φορολογία, που έφθασε μέχρι και στα καρτοκινητά, είναι από τις υψηλότερες της Ε.Ε. και πλήττει τους ανέργους, τους μισθωτούς, αλλά και εκείνους που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Ενώ στο μεταξύ, η Χώρα οδηγείται και σε πλήρη αποβιομηχάνιση και έτσι η ανεργία διογκώνεται.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου