Κων/νος Χλωμούδης, Αν. Καθηγητής στο Παν/μιο Πειραιά
έγραψε στις 20/07/2009:
Φαίνεται η ίδια η Πόλη, ο Πειραιάς, να μη νοιάζεται για το Πανεπιστήμιό της, με αποτέλεσμα αυτό να αναζητεί λύσεις στέγαση στην ευρύτερη περιοχή.
Πανεπιστημιακή Κοινότητα, Πρυτανικές Αρχές, Νομαρχία, Κόμματα, Κοινωνικοί φορείς και βεβαίως η Τοπ. Αυτοδιοίκηση πρέπει να ασχοληθούν και να σχεδιάσουν από κοινού τη λύση του στεγαστικού προβλήματος του Παν/μιου Πειραιώς. Τους αφορά όλους. Δεν μπορεί πλέον κανείς να αδιαφορεί για αυτό.
Η εκρηκτική εξέλιξη των τελευταίων 20 ετών στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι γνωστή σε όλους. Η ΑΒΣΠ (Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς) εξελίχθηκε σε Πανεπιστήμιο Πειραιά με 10 Τμήματα Προπτυχιακών Σπουδών και 19 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών για το 2009...
Η εξέλιξη αυτή δεν είχε υπολογισθεί όταν πριν 25 χρόνια σχεδιαζόταν το νέο κτίριο του Παν/μιου.
Αποτέλεσμα αμέσως μετά την μετεγκατάσταση από την παλιά ΑΒΣΠ να υπάρχει ανάγκη και άλλων κτίριων για να στεγασθούν οι ανάγκες του Ιδρύματος. Άλλα 4 κτίρια χρησιμοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή...
Από τότε πολλές προσπάθειες και σκέψεις για τη λύση του προβλήματος έχουν κατατεθεί...
Επί πρωθυπουργίας κου Σημίτη κινήσεις παραχώρησης ενός οικοπέδου στη «Ρετσίνας» ακυρώθηκαν στην μετέπειτα περίοδο.
Από το 2005 και μετά 'διαφημίσθηκε' η παραχώρηση του Ολυμπιακού Κέντρου Νίκαιας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς μέχρι τις 4/9/2007 που υπογράφηκε, τελικά, η συμφωνία παραχώρησης (σχετικό δελτίο τύπου της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.).
Μέχρι αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο στενάζει με καθηγητές στοιβαγμένους σε γραφεία ανά δύο και σε κάποιες περιπτώσεις να χρησιμοποιούνται αίθουσες στις οποίες για να δώσουν εξετάσεις οι φοιτητές στην εξεταστική του Ιουνίου επιστρατεύονται ανεμιστήρες...
Νομίζουμε θα είχε μεγάλη αξία μια πρωτοβουλία για συνάντηση όλων των δρώντων παραγόντων (Πανεπιστήμιο, Νομαρχία, Δήμοι, Κοινωνικοί και Συνδικαλιστικοί φορείς κλπ) και να ασχοληθούν με το στεγαστικό πρόβλημα του Πανε/μιου Πειραιώς.
Κάποιες πρώτες σκέψεις για τη συζήτησης καταθέτουμε στο φιλόξενο αυτό βήμα.
θα μπορούσε κάποιος να υπολογίσει, με βάση τα διεθνή πρότυπα που ισχύουν σήμερα, την απαιτούμενη έκταση για μια πανεπιστημιούπολη αν ήξερε τους ενεργούς φοιτητές που θα είχε μετά από 10 χρόνια. Έτσι, αν τα 10 Τμήματα σε πλήρη ανάπτυξη θα είχαν από 1000 φοιτητές το καθένα κατά μέσο όρο, το πανεπιστήμιο θα αριθμούσε περί τους 10.000 εγγεγραμμένους φοιτητές ή περί τους 8000 ενεργούς που μαζί με 1000-1500 μεταπτυχιακούς θα έφταναν τους 10.500 (πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις).
- Επειδή τα διεθνή πρότυπα για κάθε ενεργό φοιτητή είναι γύρω στα 30 τ.μ. μικτού ακαδημαϊκού χώρου στην πανεπιστημιούπολη, θα χρειάζονταν περί τα 350.000 τ.μ. για μια σοβαρή κατάσταση. επιφάνεια υποστηρίξεως είναι το μισό περίπου της ακαδημαϊκής και ερευνητικής επιφάνειας δηλαδή γύρω στα 150.000 τ.μ., (γυμναστήρια, χώρος οπτικοακουστικών μέσων, εκθέσεις, εξυπηρέτηση φοιτητών, γραφεία και χώροι υπολογιστών, και άλλες υπηρεσίες υποστηρίξεως).
- Εστίες και εστιατόρια φοιτητών και καθηγητών, για το 10% των φοιτητών (1000). Η επιφάνεια θα πρέπει να είναι περί τα 35.000 τ.μ.
- Χρειάζονται ακόμη χώροι κλειστοί για ενεργητική ψυχαγωγία και χώροι ανοικτοί για τη λεγόμενη παθητική ψυχαγωγία.
- Έργα υποδομής (διαχείριση νερών βροχής με λεκάνες απορροής, εγκαταστάσεις πόσιμου νερού, βιολογικός καθαρισμός, εγκαταστάσεις διαχειρίσεως στερεών αποβλήτων, εγκαταστάσεις για παροχές κοινής ωφέλειας - όπως παραγωγή ατμού, κλιματισμός, παραγωγή ηλεκτρισμού για έκτακτες περιπτώσεις, εγκαταστάσεις καυσίμων, εγκαταστάσεις επικοινωνιών, υπηρεσίες μεταφορών, κυκλοφορίας - και χώροι σταθμεύσεως τουλάχιστον για 600 - 800 αυτοκίνητα έστω και ανοικτοί, καθώς δρόμοι για την εσωτερική κυκλοφορία.
2 σχόλια:
ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ?ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ?ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥΣ?ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΑΛΛΟΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΟΝΕΙΡΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.ΟΣΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΩ ΕΞΩ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΝΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ,ΑΝΑΛΟΓΑ ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΗΚΟΥΝ.ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΟΥΣ Η ΜΠΑΛΑ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ.ΧΑΡΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΟΜΩΣ,ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΚΑΤΙ,ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ. ΑΣ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ ΜΕ ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ.
Και φυσικά μη τα "ρίχνουμε" όλα στους ... φοιτητές και στους καθηγητές. Τί έκανε το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια και η ΝΔ μια πενταετία που μας κυβερνά για το χώρο της Παιδείας;;; Μόνο λόγια και προεκλογικές υποσχέσεις ακούμε για αναβάθμιση και βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Πράσινες και μπλέ εξαγγελίες που μόνο σκοπό είχαν πάντα, να τα αρπάζουν κάποιοι, και τα ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας μας να υποβαθμίζονται συνεχώς. Άρα αυτό που φταίει είναι το πολιτικό μας σύστημα και η "Επανίδρυση της Διαφθοράς" σε όλους τους τομείς και φορείς... οι οποίοι συστηματικά αδιαφορούν και κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα!!!...
Δημοσίευση σχολίου